images (24)Σήμερα η τεχνική που χρησιμοποιούμε εμείς είναι η απευθείας μίκρο – μεταμόσχευση τριχοθυλακικών μονάδων. Η ειδική αυτή τεχνική είναι μια τροποποιημένη από εμάς τεχνική εξαγωγής μονών θυλάκων με το Trilix (κυκλικό μίκρο-νυστέρι) και απευθείας επανατοποθέτησης των τριχοθυλακίων, χωρίς ουλές με φυσικό αποτέλεσμα και φυσικά πυκνά υγιή μαλλιά. Η εμφύτευση των τριχοθυλακίων με τα ειδικά εργαλεία της μικροχειρουργικής στην λήπτρια περιοχή, δεν αφήνει περιθώρια αστοχίας και αποτυχίας παρέχοντας ουσιαστικά ένα εγγυημένο αποτέλεσμα.
Είναι μια τεχνική που μας επέτρεψε να ξεπεράσουμε τους περιορισμούς των προηγούμενων τεχνικών, συμπεριλαμβανομένου της αντιαισθητικού «φαινομένου εμφάνισης κούκλας» των μαλλιών. Για τους λόγους αυτούς έχει αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των ασθενών που προχωρούν σε μεταμόσχευση μαλλιών.
Αυτή η τεχνική μας επιτρέπει ακόμη με μεγάλη ευελιξία να αναδημιουργήσουμε ή να επαναπροσδιορίσουμε την μετωπιαία και την κροταφική γραμμή έτσι ώστε να καθίσταται σχεδόν αδύνατο στον κοινωνικό περίγυρο να αντιληφτεί ότι ο ασθενής έχει υποβληθεί σε μεταμόσχευση μαλλιών.
Οι ουλές έχουν πλέον εξαφανιστεί μιας και η απευθείας λήψη των τριχοθυλακίων με τεχνικές μικροχειρουργικής και η μεταφύτευση τους με τη χρήση ειδικών μεγεθυντικών φακών μας δίνουν την δυνατότητα της τέλειας αποκατάστασης.

Χάρη στην νέα μας τεχνική μίκρο – μεταμόσχευσης μαλλιών της πλαστικής χειρουργικής, είναι δυνατόν να προγραμματίσουμε ακόμη και την αντιμετώπιση της αραίωσης της πυκνότητας των μαλλιών η οποία λαμβάνει υπόψη τα διαφορετικά χαρακτηριστικά των ασθενών, όπως το φύλο (περισσότερες γυναίκες σήμερα παραπονιούνται για μια ισχυρή αραίωση των μαλλιών), την ηλικία, το σχήμα του προσώπου, αλλά και την προσωπικότητα του ασθενούς.
Η καινοτόμος δική μας τεχνική μίκρο- μεταμόσχευσης μαλλιών είναι αποτελεσματικότερη σε σύγκριση με την επεμβατική χειρουργική τεχνική του strip ή τεχνική FUT και τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά φυσικά χάρη στην απουσία ορατών ουλών.

Ας δούμε την σύγκριση της δικής μας τεχνικής μεταμόσχευσης HDmTM με την παραδοσιακή τεχνική:

Παραδοσιακή χειρουργική επέμβαση

  • Μεγάλες σε διάρκεια συνεδρίες
  • Αργή ανάπτυξη της τρίχας
  • Αποτέλεσμα σαν «κούκλα», μη φυσικό
  • Εκτομή λωρίδας του τριχωτού της κεφαλής
  • Ορατά σημάδια – Ουλές
  • Μικρά ποσοστά επιβίωσης των τριχοθυλακίων
Δική μας Τεχνική Μεταμόσευσης HDmTM

  • Μικρή διάρκεια συνεδριών
  • Ανάπτυξη τρίχας σε μόλις 3 μήνες
  • Φυσικό αποτέλεσμα
  • Δεν υπάρχουν ουλές
  • Δεν υπάρχει εκτομή λωρίδας του τριχωτού της κεφαλής
  • Πολύ υψηλό ποσοστό επιβίωσης των Τριχοθυλακίων

Διαγνωστική εξέταση
Η πρώτη επαφή μεταξύ του χειρουργού και του ασθενούς έχει πάντα θεμελιώδη σημασία. Εδώ θα πρέπει να καθοριστεί αν η απώλεια μαλλιών έχει φτάσει σε ένα στάδιο όπου οι άλλες θεραπείες δεν μπορούν πλέον να δώσουν ικανοποιητικά αποτελέσματα και ως εκ τούτου είναι σκόπιμο να γίνει μεταμόσχευση. Για να προγραμματίσουμε σωστά την επέμβαση της μεταμόσχευσης είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η τριχόπτωση είναι μόνιμη και μη αναστρέψιμη. Επιπλέον είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις προσδοκίες που οδηγούν τον ασθενή στον χειρουργό, οι οποίες πρέπει να είναι ρεαλιστικές και να μην συνδέονται με επιθυμίες που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν. Για τους νεότερους σε ηλικία ασθενείς στους οποίους οι προσδοκίες για τα αναμενόμενα αποτελέσματα είναι αρκετά υψηλές, θα πρέπει να εξηγηθεί αναλυτικά η πορεία ανάπτυξης των μεταμοσχευμένων μαλλιών.

Εμείς θα σας συστήσουμε την καλύτερη μέθοδο, χωρίς να υποσχόμαστε θαυματουργά αποτελέσματα λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία, τον βαθμό της φαλάκρας, την πυκνότητα, το χρώμα και την ποιότητα των μαλλιών της δότριας περιοχής. Επιπλέον θα σας παρέχουμε όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες (ποιά είναι η πλέον κατάλληλη τεχνική, ποιές ενέργειες προετοιμασίας απαιτούνται για τη χειρουργική επέμβαση, τα αποτελέσματα, τις προφυλάξεις και τις πιθανές επιπλοκές της μετεγχειρητικής περιόδου), που θα σας βοηθήσουν να γνωρίσετε πιο καλά τη διαδικασία, τα οφέλη καθώς και τους περιορισμούς της μεταμόσχευσης. Για να αποφευχθεί η απογοήτευση, ο ασθενής θα πρέπει να έχει κατά νου μια σαφή βασική ιδέα: ότι η μεταμόσχευση μαλλιών αναδιανέμει τα υπάρχοντα μαλλιά, αλλά δεν μπορεί να δημιουργήσει νέα μαλλιά.

Ενδείξεις Μεταμόσχευσης Μαλλιών
Είναι υποψήφιος για μεταμόσχευση:
Όποιος έχει ανδρογενετική αλωπεκία άνδρας ή γυναίκα.
Όποιος έχει περιοχές με μετατραυματικές ουλές (συμπεριλαμβανομένων των χειρουργικών επεμβάσεων, όπως το λίφτινγκ) ή ασθένειες του δέρματος.
Όποιος θέλει να πυκνώσει ή να αποκαταστήσει τα χαμένα μαλλιά σε μέρη του σώματος, όπως τα φρύδια, βλεφαρίδες, ηβική περιοχή, εγκαυματική επιφάνεια.

Από την επέμβαση αποκλείονται οι διαβητικοί και οι ασθενείς με σοβαρή καρδιακή νόσο. Η χειρουργική επέμβαση συνίσταται ακόμη και για περιοχές μικρών διαστάσεων, ειδικά εάν ο ασθενής βιώνει το πρόβλημα με έντονη δυσφορία.

Η πρωτοποριακή τεχνική της μεταμόσχευσης HDmTM πραγματοποιείται σε δύο στάδια:

Στάδια μεταμόσχευσης
Η πρωτοποριακή τεχνική της μίκρο-μεταμόσχευσης πραγματοποιείται σε δύο στάδια:
1) Λήψη: Με ένα ειδικό χειρουργικό εργαλείο το Trilix λαμβάνονται ένα ένα τα τριχοθυλάκια από τη δότρια περιοχή (συνήθως την ινιακή χώρα). Η λήψη θα αφήσει μικρές τρύπες στο τριχωτό της κεφαλής, η οποίες θα θεραπευτούν μέσα σε λίγες ημέρες.
2) Τοποθέτηση: Η τοποθέτηση είναι κρίσιμη για την φυσικότητα του αποτελέσματος.
Η μονάδα του τριχοθυλακίου εμφυτεύεται με ένα ειδικό εργαλείο, το implanter. Κάθε τριχοθυλάκιο εμφυτεύεται αυτόνομα και με ειδική γωνίωση έτσι ώστε να επιτύχουμε ένα τέλειο φυσικό αποτέλεσμα. Για να δούμε την ανάπτυξη της «νέας» τρίχας πρέπει να περιμένουμε μερικούς μήνες. Η χειρουργική τεχνική που χρησιμοποιούμε επιτρέπει ταχύτερα και καλύτερα αποτελέσματα τόσο από την άποψη της ποσότητας και της ποιότητας, σε σχέση με άλλες τεχνικές.

Μετά τη μεταμόσχευση μαλλιών
Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία και συνοδεύεται από μια ήπια καταστολή. Κανονικά, θα βάλουμε μια επίδεση στο κεφάλι για να αποφύγουμε τον τραυματισμό του μοσχεύματος κατά λάθος. Ο ασθενής ολοκληρώνοντας την χειρουργική επέμβαση θα έχει ταχεία ανάρρωση και θα είναι σε θέση να επιστρέψει στο σπίτι μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Δεν υπάρχει μετεγχειρητικός πόνος, αλλά μπορεί να συνταγογραφηθεί ένα στοματικό αναλγητικό.
Μετά την μεταμόσχευση με μικροχειρουργική τεχνική, η μεταμοσχευμένη περιοχή θα σχηματίσει κρούστες που θα εξαφανιστούν μέσα σε μια εβδομάδα. Μετά τις 2 με 3 ημέρες μπορείτε να ξεκινήσει το λούσιμο των μαλλιών σας, χρησιμοποιώντας κατά προτίμηση ένα ήπιο σαμπουάν που θα σας συστήσουμε.

Αποτέλεσμα
Το αποτέλεσμα που λαμβάνεται με την τεχνική της μεταμόσχευσης των επιμέρους τριχοθυλακίων χαρακτηρίζεται από την παντελή απουσία των ουλών και την φυσική όψη των μαλλιών. Το ποσοστό των μεταμοσχευμένων μαλλιών που μεγαλώνει είναι υψηλότατο και αγγίζει περίπου το 95%.
Αλλά πρέπει να έχουμε κατά νου ότι αυτή η μεταμόσχευση δεν αυξάνει το συνολικό αριθμό των τριχών στο κεφάλι. Η ικανοποίηση εξαρτάται επίσης από τις προσδοκίες του ασθενούς. Έτσι είναι σημαντικό να έχουμε ρεαλιστικές προσδοκίες που εξαρτούνται και από  την ποσότητα των μαλλιών που βρίσκονται στην δότρια περιοχή.

Για ένα περιορισμένο μέγεθος φαλάκρας μπορεί να χρειαστεί μία μόνο συνεδρία, αλλά αν απαιτείται, μπορεί να γίνει και δεύτερη αφού πρώτα κάνουμε θεραπείες ενδυνάμωσης της τρίχας. Ο χρόνος αναμονής μεταξύ μιας συνεδρίας και της επόμενης δεν αποτελεί όριο για αυτήν την τεχνική, αντιθέτως, θα χρησιμεύσει για να δούμε σταδιακά τα αποτελέσματα και να προσαρμόσουμε την τεχνική έτσι ώστε να έχουμε το τέλειο φυσικό αποτέλεσμα.
Για να αποκτήσετε μια ιδέα για το αποτέλεσμα είναι σκόπιμο να δείτε φωτογραφίες πριν και μετά τη μεταμόσχευση. Η σύγκριση των φωτογραφιών μας επιτρέπει να δούμε όχι μόνο την τρίχα σαν μονάδα αλλά την αλλαγή της συνολικής εμφάνισης. Τα μεταμοσχευμένα μαλλιά δεν θα πέσουν, επειδή είναι γενετικά ισχυρότερα και οι προδιαγραφές τους είναι να παραμείνουν στο κεφάλι για πάντα.

Μεταμόσχευση φρυδιών
Ενδείκνυται σε περιπτώσεις όπου τα φρύδια είναι αραιά μετά από χρόνια τραύματα, από τσιμπιδάκια ή λόγω αλωπεκίας η οποία επηρεάζει και αυτή την περιοχή. Τα τριχοθυλάκια λαμβάνονται επίσης και στην περίπτωση αυτή από τον αυχένα και μεταμοσχεύονται προκειμένου να δημιουργηθεί μια γραμμή κατάλληλη για τα χαρακτηριστικά του προσώπου.
Προφανώς, τα τριχοθυλάκια που μεταμοσχεύθηκαν στα φρύδια θα έχουν πολύ υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης και ως εκ τούτου, οι ασθενείς θα πρέπει να ελέγχουν τα φρύδια τους κάθε 15-20 ημέρες.

Πόσες τρίχες μπορούν να μεταμοσχευθούν σε μια συνεδρία;

Σε μία μόνο συνεδρία, μπορούμε να μεταμοσχεύσουμε μέχρι και 4.000 τρίχες. Δεδομένου ότι δεν είμαστε σε αγώνα δρόμου, κύριος στόχος μας είναι να αποκτήσει ο ασθενής ένα αισθητικά ευχάριστο αποτέλεσμα. Μερικές φορές η συγκεκριμένη ανατομία των τριχοθυλακίων δεν επιτρέπει μια υψηλή πυκνότητα σε μία μόνο συνεδρία. Σε άλλες περιπτώσεις, τα θυλάκια είναι πάρα πολύ λεπτά και απαιτούν λεπτούς χειρισμούς.

Η μεταμόσχευση στους νέους σε ηλικία ασθενείς
Οι νέοι σε ηλικία ασθενείς είναι πάντα πιο δύσκολοι, επειδή οι προσδοκίες τους από τη θεραπεία είναι πολύ υψηλές. Η πρόωρη φαλάκρα μπορεί να έχει βαριές ψυχολογικές συνέπειες για την ποιότητα της ζωής του ατόμου. Σε ένα νεαρό ασθενή και ιδίως σε εκείνους που δεν έχουν ενηλικιωθεί, ο χειρουργός πρέπει να λάβει αποφασιστική και καθησυχαστική ταυτόχρονα στάση. Επιπλέον για να διατηρηθούν όσο το δυνατόν περισσότερο τα παρόντα μαλλιά ο νεαρός ασθενής, θα πρέπει να λάβει φαρμακευτική αγωγή όπως finasteride, minoxidil, κ.λπ.
Εάν στη συνέχεια αποφασίσουμε, την πρώιμη επέμβαση είναι απαραίτητο για να επιλεχτεί μία λιγότερο επιθετική προσέγγιση. Ο σχεδιασμός της επέμβασης πρέπει να βασίζεται στο οικογενειακό ιστορικό, λαμβάνοντας υπόψη τις περιπτώσεις της εμφάνισης φαλάκρας στον πατέρα και τον παππού.

Ο σχεδιασμός της γραμμής του μετώπου
Μέχρι πριν από λίγα χρόνια υπήρχε μια τάση στην υπερβολική τελειότητα σχεδιάζοντας μια γραμμή πάρα πολύ συμμετρική. Ωστόσο, η εμπειρία έχει δείξει ότι η προσέγγιση αυτή παράγει αφύσικα αποτελέσματα. Η υπερβολική πυκνότητα δεν είναι επίσης σκόπιμη, ειδικά όταν τα αποθεματικά των περιοχών της δότριας περιοχής είναι περιορισμένα.
Υπάρχουν διάφοροι τύποι που δείχνουν την ιδανική τοποθέτηση της μετωπιαίας γραμμής. Είναι πάντα προτιμότερη μια συντηρητική προσέγγιση (8-9 εκατοστά από το μεσόφρυδο) για να προσαρμοστεί στο σχήμα του προσώπου, την ηλικία, την έκταση της φαλάκρας καθώς και την πυκνότητας της δότριας περιοχής του ασθενούς. Στα πρώτα 2 εκατοστά  τοποθετούνται αποκλειστικά και μόνο τροχοθυλάκια από την πλευρά του κεφαλιού μιας και οι τρίχες εδώ είναι το ίδιο λεπτές όπως στο μέτωπο. Η απόσταση μεταξύ των τριχών είναι ανάλογη με την πυκνότητα που θέλουμε να επιτύχουμε.

Η κορυφή του τριχωτού της κεφαλής
Στις μεταμοσχεύσεις δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην ανακατασκευή της γραμμής του μετώπου, ενώ η κορυφή συχνά παραβλέπεται. Είναι παράλληλα στους περισσότερους κοινή πεποίθηση ότι δεν πρέπει να εκτελείται η μεταμόσχευση στην κορυφή σε νεαρούς ασθενείς. Τούτου λεχθέντος, σε ασθενείς ηλικίας μεταξύ 20 και 30 ετών, με οικογενειακό ιστορικό φαλάκρας η δότρια περιοχή είναι επαρκής για τρεις επεμβάσεις, μπορεί λοιπόν κανείς να προχωρήσει στη διόρθωση της κορυφής, ακόμα και αν υποθέσουμε ότι μέλλον η φαλάκρα μπορεί να εξελιχθεί μέχρι το στάδιο 6 ή το στάδιο μεταξύ 6 και 7 της κλίμακας Norwood.

Συμπεράσματα
Είναι πολύ προτιμότερη μια συντηρητική από μία πολύ επιθετική μεταμόσχευση. Ο στόχος δεν είναι υπερβολική πυκνότητα όλης της φαλάκρας, αλλά μια σταδιακή πυκνότητα, υψηλότερη στην κεντρική περιοχή και μειούμενη στις τέσσερις περιφερειακές πλευρές. Όταν η κλωνοποίηση των Τριχοθυλακίων θα είναι μια πραγματικότητα, θα είναι δυνατή η αποκατάσταση της Φαλάκρας σε όλες τις περιπτώσεις. Μια επιτυχημένη μεταμόσχευση είναι όταν δεν αναγνωρίζεται λόγω της φυσικότητας του αποτελέσματος που έχει επιτευχθεί.

Μεταγχειρητικά
Στο τέλος της μεταμόσχευσης, ο ασθενής φεύγει από το νοσοκομείο και θα είναι σε θέση να αναλάβει τις συνήθεις δραστηριότητες του μέσα σε λίγες ώρες. Είναι δυνατόν για τις επόμενες 24 – 48 ώρες στην δότρια περιοχή να υπάρχει μία δυσάρεστη αίσθηση, σαν τέντωμα του δέρματος που μπορεί να λυθεί με ένα ήπιο αναλγητικό. Για τις πρώτες μέρες, συνιστάται στον ασθενή να κοιμηθεί σε ημι-καθιστή θέση, έτσι ώστε να αποφευχθεί ή να ελαχιστοποιηθεί το οίδημα και οι μώλωπες. Οι κρούστες αίματος που σχηματίζονται στην μεταμοσχευμένη περιοχή είναι μια φυσιολογική συνέπεια της διαδικασίας επούλωσης οι οποίες θα εξαφανιστούν χωρίς να αφήσουν εμφανή σημάδια, σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα (4-6 ημέρες μετά).

Αποτελέσματα και έλεγχος
Τα μεταμοσχευμένα μαλλιά θα αρχίσουν να μεγαλώνουν μετά από 4 – 6 μήνες από την επέμβαση. Συνήθως απαιτείται παρακολούθηση σε 3,6 και 12 μηνες μετά τη μεταμόσχευση.

Υπενθύμιση

Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι καμία ενημέρωση για οποιοδήποτε θέμα πλαστικής – αισθητικής χειρουργικής, μέσω οποιασδήποτε ιστοσελίδας δεν υποκαθιστά την απευθείας ενημέρωση από τον πλαστικό χειρουργό.

Για τον λόγο αυτό επιθυμούμε να σας γνωρίσουμε από κοντά και να συζητήσουμε από κοντά για οποιοδήποτε ζήτημα σας απασχολεί προκειμένου να βρούμε την λύση που ταιριάζει περισσότερο στις ανάγκες σας και τις δυνατότητές σας.